Wandelen en Fietsen

Drachten is een echte fiets- en wandelstad. De stad is zo compact dat u met de fiets overal gemakkelijk kunt komen. Ook de omgeving van Drachten met zijn uitgestrekte landerijen en natuurgebieden, zoals de bossen bij Beetsterzwaag en Nationaal park De Alde Feanen, lenen zich uitstekend voor een heerlijke fiets- of wandeltocht. Liever een rondje lokale kunstgeschiedenis, maak dan eens een stadswandeling.

Nationaal park De Alde Feanen
Nationaal park De Alde Feanen ligt in de driehoek tussen Heerenveen, Drachten en Leeuwarden. Het uitgestrekte watergebied valt het beste varend te verkennen. Maar ook voor de wandelaar en fietser is er heel wat te beleven. Daarnaast mag een bezoekje aan het bezoekerscentrum en het landbouwmuseum niet ontbreken. Meer informatie over dit veelzijdige natuurgebied.

 

 

 

 

 

Bossen Beetsterzwaag
Op iets meer dan 5 kilometer van Drachten ligt Beetsterzwaag. In de bosrijke omgeving rond deze plaats kunt u heerlijk wandelen.

 

Knooppuntennetwerk Zuid-Oost Fryslân
Fietsroute zelf samenstellen? Dat kan! Op allerlei plaatsen in de gemeente hangen speciale bordjes die fietsknooppunten aangeven. Ze maken deel uit van het fietsroutenetwerk. Dit nieuwe netwerk geeft fietsers in het gebied de mogelijkheid om van knooppunt tot knooppunt een eigen route samen te stellen. Alle knooppunten krijgen een eigen nummer en de routes er naar toe worden aangegeven door middel van bewegwijzeringbordjes. Op de knooppunten staan panelen met informatie over de omgeving, maar ook over de ondernemingen in de buurt van het desbetreffende knooppunt. Een digitale kaart vindt u hier.

 

 

Pontjes
Rondom Drachten zijn er diverse pontjes in gebruik, zoals pont De Grietman bij de Hooidammen en pont De Burd in Grou. Maar wanneer varen ze? En wat kosten ze? Meer informatie over de pontjes leest u hier.

 

It Fryske Gea
It Fryske Gea beschermt en beheert natuur en cultureel erfgoed in de provincie Friesland. De vereniging voor natuurbescherming beheert meer dan vijftig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van meer dan 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie. Rondom Drachten vindt u o.a. Petgatten De Feanhoop (De Veenhoop). De Alde Feanen en Skiedingsboskje. Op de website van It Frysje Gea vindt u meer informatie over deze natuurgebieden.

 


Fietsrouteboekje 'Langs Smelnes Erfskip'
In 2008 is het Fietsrouteboekje 'Langs Smelnes Erfskip' verschenen. Het boekje is een uitgave van Smelne's Erfskip in samenwerking met de provincie Fryslân. Het boekje biedt drie mooie fietsroutes langs de 48 rijksmonumenten in Smallingerland, met veel foto's en uitleg over de panden. Voor de liefhebber van cultuurhistorie, natuur en fietsen, vaak in ons mooie buitengebied, is het boekje te koop bij de boekwinkels in Drachten.

 

Route Wandmozaïeken in Smallingerland
In Smallingerland zijn diverse openbare plekken waar wandmozaïeken zijn te zien. Boekjes van deze route zijn gratis te verkrijgen aan de bezoekersbalie van de Gemeente Smallingerland, Gauke Boelensstraat 2 in Drachten.

 

Rondje kunst?
Zestien kunstenaars die deelnemen aan de Kunstroute Smallingerland stellen een aantal zondagen per jaar hun ateliers open voor belangstellenden. De route brengt u langs een mooie afwisselende omgeving. Fietsers kunnen een rondje rijden als ze gebruik maken van het fietspontje bij de Veenhoop. Let wel op, het pontje vaart alleen van half april tot begin september. Meer informatie over de kunstroute Smallingerland.

 

Fietsroute 'Kerken en hun omgeving'
Deze route leidt u vanaf Drachten naar Opeinde en Oudega en via Opeinde weer terug naar Drachten (22,3km)
Download de fietsroute incl. een toelichting waarin meer informatie over de kerken die u op de route tegen komt beschreven staat.

 

Kunstroute rond het centrum van Drachten
Download de fietsroute door het centrum van Drachten. Tijdens de fietstocht komt u diverse kunstwerken tegen. De route is inclusief een toelichting op de kunstwerken.

 

Drachten in 2 minuten

Drachten in 2 minuten

Bekijk een impressie van Drachten en omgeving. Meer video’s kunt u bekijken op ons

Omgevingsontdekker

Omgevingsontdekker

Zoek en vind eenvoudig alle hotels, restaurants, musea, cafe’s, bedrijven en meer!

Bedrijvenindex Drachten

Bedrijvenindex Drachten

Een overzicht van alle toeristische bedrijven en ondernemers in Drachten.

Threesome