Cultuur en Musea

Drachten en omgeving is rijk aan cultuur en musea. In en om het centrum van Drachten staan diverse monumentale panden met rijke historie. Museum Smallingerland biedt u een kijkje in de geschiedenis en in de hedendaagse kunst en cultuur van Smallingerland. Een keur aan kunstwerken komt u tegen wanneer u de stadswandeling rondom het centrum maakt.

Schouwburg De Lawei
Geniet van een theatervoorstelling in schouwburg De Lawei. Deze bruisende schouwburg weet al meer dan 50 jaar grote namen naar Drachten te halen. Op de website van de Lawei staat  meer informatie.

 

 

Karmelklooster
In Drachten vindt u het Karmel klooster. Het klooster uit 1935 is gebouwd in carrevorm naar middeleeuws voorbeeld met binnentuin en grote ommuurde slottuin. Tot 6 augustus 1993 was de Karmel in gebruik als klooster van de ongeschoeide Karmelietessen. U kunt het klooster bezoeken. Voor groepen vanaf 10 personen worden ook bezichtigingen georganiseerd. Meer informatie vindt u op de website van het Karmelklooster.

 

 

Poppodium IDUNA
Iduna haalt elke week live muziek uit binnen- en buitenland naar Drachten. Meer informatie en het programma vindt u op de website van Iduna.

 

Museum Dr8888
Museum Drachten is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Drachten. De collectie van het museum geeft een interessant overzicht van de beeldende kunst van de twintigste eeuw. De nadruk ligt hierbij op kunstenaars en stromingen die op enigerlei wijze verbonden waren of nog steeds zijn met Friesland.
Meer infomatie over het museum vindt u op de website van Museum Dr8888.

 

Museum Dr8888

 

Skûtsjemuseum in Eernewoude
In Eernewoude, op ongeveer 15 kilometer van Drachten vindt u het Skûtsjemuseum. Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op de typische Friese skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht. Meer informatie over het museum vindt u op de website van het Skutsjemuseum

 

Openluchtmuseum De Spitkeet
Op een ruime 10 kilometer afstand van Drachten ligt Harkema. Hier vindt u openluchtmuseum De Spitkeet. Het park toont op een groot terrein (ruim 4 ha.) hoe mensen leefden en werkten tussen ongeveer 1850 en 1950 op de arme heide in Friesland en Groningen. Meer informatie vindt u op de website van De Spitkeet

 

Smelne's Erfskip

Wilt u weten over de historie van Drachten en omgeving? Kijk eens op de de website van Smelne's Erfskip. Dit is een organisatie die zich inzet voor behoud en ontwikkeling van cultuurhistorische waarden in de gemeente Smallingerland.

 

Monumenten

Monumenten zijn gebouwen en terreinen die meer dan 50 jaar geleden zijn gebouwd of aangelegd en die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun betekenis voor de wetenschap of hun cultuurhistorische waarde. Monumenten worden onderscheiden in rijks- en gemeentelijke monumenten. Bij rijksmonumenten gaat het om gebouwen en terreinen die voor Nederland als geheel belangrijk zijn. Bij gemeentelijke monumenten gaat het om gebouwen en terreinen die voor de gemeente belangrijk zijn. Klik hier om meer te lezen over de monumenten in de gemeente Smallingerland. 

 

Beeldenroutes

Klik hier voor een wandel-, fiets- en autoroute langs beelden in het centrum, rondom en centrum en in Smallingerland.

 

Galeries, ateliers en beeldentuinen
In en om Drachten zijn een aantal leuke galeries, ateliers en beeldentuinen te vinden.
Een overzicht hiervan vindt u hier.

Kunstroute

De kunstroute Smallingerland is een initiatief van kunstenaars die hun ateliers openstellen voor publiek. De kunstroute voert door een mooie en afwisselende omgeving en langs de ateliers van een verscheidenheid aan kunstenaars. Fietsers kunnen helemaal rond rijden door gebruik te maken van het fietspontje bij De Veenhoop. Houd hier wel rekening met de vaartijden van het pontje; deze vaart enkel tussen april en half september.
Ga naar kunstroutesmallingerland.nl voor meer informatie over data, route en adressen van de kunstroute.

 

Rondkijken in en om Drachten
In Drachten en omgeving vindt u vele (historische) gebouwen die de moeite waard zijn om te bekijken. Klik hier voor een overzicht. 

Meer informatie over de dorpen die binnen de gemeente Smallingerland vallen, vindt u op deze website.

Drachten in 2 minuten

Drachten in 2 minuten

Bekijk een impressie van Drachten en omgeving. Meer video’s kunt u bekijken op ons

Omgevingsontdekker

Omgevingsontdekker

Zoek en vind eenvoudig alle hotels, restaurants, musea, cafe’s, bedrijven en meer!

Bedrijvenindex Drachten

Bedrijvenindex Drachten

Een overzicht van alle toeristische bedrijven en ondernemers in Drachten.

Threesome